Pierre Regnault , een trainer/coach pur sang


Pierre Regnault

Pierre Regnault

Pierre Regnault is inmiddels een bekend gezicht op Schaerweijde. Drie dagen in de week is hij op de club aanwezig om teams te trainen, te coachen of om loopscholing te geven. Hoogste tijd om eens wat meer te weten te komen van de man met de meest uitgebreide collectie clubsportkleding in Nederland. We spreken af na de trimtraining en Pierre, gekleed in rood/zwart shirt (helaas van Go Ahead Eagles en niet van Schaer J) gaat er eens goed voor zitten.

Tekst: Suzan van Zeist-Warnaer/ Foto: Ernst van Splunter

Wanneer is het begonnen, Pierre?

Ik woonde destijd in Laren vlakbij de hockeyclub. Daar was ik altijd te vinden met vriendjes: balletje slaan, beetje pielen of Heren 1 kijken waar toen hele goede spelers zoals de international en oud-Olympiër Dick Loggere deel van uitmaakten. Zelf zat ik op voetbal en later op atletiek. Daar ben ik begonnen met het geven van trainingen en zo uiteindelijk doorgegroeid totdat ik pupillen klaarstoomde voor de Olympische Spelen als bondscoach voor de Atletiekunie voor de werpnummers en hinkstapspringen.

Op een gegeven moment trainde ik het Nederlands volleybalteam en daar gebruikte ik allerlei testen voor op het gebied van accelaratie, sprongkracht en dergelijke. Toen belde Ajax want die vond dat interessant voor hun jeugdopleiding. En zo rolde het verder. Ik ontwikkelde mij verder door het volgen van cursussen en opleidingen en in 2011 haalde  ik mijn KNHB HT4-kwalificatie waarmee je eerstelijns teams kunt trainen en coachen. Ik heb er jarenlang een bedrijf naast gehad (Eerste Bussumse Glashandel) maar dat heb ik na 27 jaar verkocht om dat het niet meer te combineren viel met Feyenoord. Nu werk ik al bijna tien jaar als fulltime trainer/coach.

Voor welke sporten heb je allemaal trainingen verzorgd?

Atletiek, voetbal (Ajax, Feyenoord, Go Ahead Eagles en diverse Arabische teams), hockey (o.a. 18 jaar Dames 1 HC Laren), zeilen (Nederlands team 2012), volleybal (goud met Olympische mannen en Europees Kampioen dames), lacrosse en tennis. Mooie resultaten behaald en mooie dingen meegemaakt zoals de periodes met voetbalcoach Foeke Booij in Saoedi-Arabië.

Hoe ziet jouw week eruit?

Dat wisselt per week en per jaar maar bij Schaerweijde ben ik werkzaam als trainer/coach van JA2, train ik de trimhockeyers 3x in de week, verzorg ik de looptrainingen voor Heren 1 en de eerstelijnsteams en train ik een aantal A-junioren en studententeams. Hier komen nog de looptrainingen voor de tweedelijns en breedte-teams bij. Daarnaast ben ik trainer/coach van Arnhem Heren 1 en geef ik tien individuele trainingen per week  aan diverse sporters.  Dat is in totaal 42 uur op het veld exclusief reistijd. In de vakanties verzorg ik al jaren clinics bij Nationale Sportkampen, inmiddels al meer dan 550 keer!

Wat is er zo mooi aan het trainer/coach zijn?

Sport: de hele dag buiten zijn in weer en wind en het zien van vooruitgang op welk niveau dan ook. Daar kan ik enorm van genieten. Je leert iemand een liftje met de stick of een bepaalde tactiek en dan zie je dat later toegepast worden op het veld. Schitterend! Hier op Schaerweijde heb ik twee seizoenen geleden de MB2 gedaan: structuur neergezet, het samenwerken gestalte gegeven. De meiden leerden spelsystemen herkennen, wedstrijden lezen. Als je met hen naar een Heren1 pot stond te kijken, konden ze zo vertellen volgens welk systeem er gespeeld werd en ook of het werkte. Het team stond als een huis, invallers konden zo aanhaken. Werden de meiden derde in de Topklasse en zaalkampioen dat jaar! Speelsters uit dat team coachen nu zelf en komen bij mij om advies vragen. Dat vind ik prachtig!

Hoe sta jij tegenover de veranderingen in de hockeysport?

Hockey is enorm in ontwikkeling. Clubs die gezond zijn zoals Schaerweijde gaan steeds professioneler werken. Dat is mooi maar we moeten wel kritisch blijven kijken naar wat nuttig is en wat niet. Zelf ben ik bijvoorbeeld niet zo voor shuttles lopen omdat dergelijke bewegingen helemaal niet voorkomen in een wedstrijd. Ik geloof meer in up tempo oefeningen doen met bal en stick, veel variatie in partijvormen. Daar word je ook fit van, het is minder saai en veel leerzamer. Ook geloof ik in periodeseringsplannen voor top. Aan het begin van het seizoen heb je andere oefeningen en partijvormen nodig dan halverwege of aan het eind. Bij de breedteteams is daar te weinig tijd voor, dan moet je gewoon lekker hockeyen.

Het spelletje zelf wordt steeds leuker, de regels sneller aangepast of afgeschaft als het niet werkt.  Hockey is continu in ontwikkeling in tegenstelling tot voetbal. Dat staat stil. Dat zie je aan het Nederlands elftal: clubwedstrijden zijn leuker om naar te kijken. Dan weet je dat er iets moet veranderen.

Heb jij nog een verlanglijstje wat je nog zou willen doen?

Ik zou nog heel graag een Eerste Klas of Overgangsklasse team trainen en coachen . En natuurlijk een eerstelijns team op Schaerweijde. Dat is nog wel een grote wens. Maar een voetbalclub hier in Nederland of in Engeland, Duitsland of België zou ook leuk zijn. Het Midden-Oosten voorlopig niet nu mijn dochters nog op de middelbare zitten. Wij zijn onlangs naar Soesterberg verhuisd en de meisjes zitten in Zeist op school.

Nog tips voor aankomende trainers?

Ja zeker! Zorg er voor dat je lol hebt in je training. Haal eruit wat erin zit, je krijgt de energie altijd terug!

Bron: www.schaerweijde.nl